0.Sverige H 1935 -1937

1935


1935 firades riksdagens 500 år både i Arboga och i Stockholm. Uppsala domkyrka fyllde också detta ärevördiga jubileum. En nyhet för året var Slussen med Katarinahissen.

En av landets populäraste skådespelare, Fridolf Rhudin, dog i mars detta år och 50 000 stockholmare hade samlats vid jordfästningen.

Tyskland rustade vilket var emot fredavtalet och NF protesterade. I september instiftades Nürnbergslagarna, då judeförföljelsen blev statsideologi. Dessa skärptes i september: En jude fick då inte längre medborgarskap, inte rösta eller inneha offentliga tjänster.

Italien angrep Abessinien och NF protesterade än en gång utan resultat.


Efter praktiken hos Hulda och Georg fick Laila tjänst som husa åt landsfiskal Vidlund, där hon också hade ett rum. Hon var 17 år och hade sällskap med Roland Edström.

Men hon var också med i en syförening som hade danskvällar och en kväll dök Bertil upp. Bertil, också 17 år, bodde med föräldrarna och lillasyster Margit, 9 år, i eget hus i Kvissleby. Det hade då gått ett tag sedan de senast träffats. Bertil hade varit borta på studier. Nu var han hemma och sommarjobbade på sin fars byggarbetsplatser. Laila såg Bertil i hallen utanför danslokalen och det sa "klick": "Vad stor och lång han har blivit", tänkte Laila.

Nu började Bertil uppvakta henne. Var till och med ute på jakt med landsfiskalen för att komma nära. Bertil var son till byggmästare J V Hägglund och på så vis en betydande person i trakten.

En del av Laila och Bertils släktingar ingick i den gemensamma bekantskaps­kretsen. Laila hade redan tidigt kontakt med Bertils farbror Adolf och hans maka Ester. De bägge var barnlösa och engagerade sig tidigt för Laila, vars mamma Alida dog tidigt och vars styvmor Mitzi ofta var borta på jobb eller med herrbekanta. Styvföräldrarna var skilda sedan länge och styvfar Otto bodde på annat håll.

Lailas mormor, Ida, dog 1935. Om Otto Leander Andersson dök upp i Kvissleby vet vi inte, det är fullständigt tyst i källorna om biografägaren, som detta år fyllde 50 år och troligen bodde i Hallstahammar, men han drev biograf både i Hofors och i Kilafors innan dess.

I Salberg hade bröderna Henrik och Einar Hägglund byggt ut ladugården vid fädernesgården. På en bild syntes också en imponerande storhässja, som stod kvar ännu 2-3 decennier senare.



1936


Detta år invigdes Bromma flygfält och ministären Per Albin Hansson avgick. Bonde­förbundets Pehrsson i Bramstorp erhöll konungens uppdrag att bilda ny regering. Men i nästa val kom Per Albin igen och det blev en Hanssonsk - Bramstorpsk ministär.

Inbördeskriget i Spanien bröt ut och tyskarna ryckte in i den demilitariserade Rhenzonen.

Svenska Akademien fyllde 150 år och utdelade Nobelpriset i litteratur till den amerikanske dramatikern Eugene O´Neill.

De XI: e olympiska spelen gick i Garmisch-Partenkirchen (februari) och i Berlin (augusti). Sverige tog de fyra främsta platserna på skidornas 5-mil och på sommarolympiaden blev Sverige trea, efter USA och segrande Tyskland. Förutom den nazistiska propagandan och Jesse Owens är nog Berlin -OS mest känt för Jerrings referat av fotbollsmatchen Sverige - Japan, som de sistnämnda vann med 3 - 2: "japaner... japaner".

Eugene O´Neill fick nobelpriset i litteratur och Roosevelt omvaldes som USA:s president.

Tyskland och Italien erkände Frankos spanska regim. Tillsammans med Japan bildade Tyskland och Italien Antikominternpaketn.


Mitzi hade skrivit till Selma Lagerlöf och i ett brevkort från Selma Lagerlöf till Mitzi daterat 14 februari, 1936 i Falun avböjde den berömda författarinnan att skildra hennes liv. Selma hänvisade till Författarföreningens ordförande, friherrinnan Marika Stiernstedt, som också gav ett avböjande svar och hänvisade till lokala tidningar. Mitzi var alltså intresserad att få sina levnadsminnen nedtecknade och ansåg att det hade en sådan dignitet att hon kontaktade nobelpristagaren. Det skulle förvisso ha varit fantastiskt att få hennes levnadsberättelse och det är ju förskräckligt att hon inte försökte skriva ner något själv, eller kanske hon har?

 Bertil jobbade på sin fars byggarbetsplatser, men hösten 1936 började han sin fortbildning till ingenjör med kurser på Ålsta folkhögskola. Det verkar ha varit en festlig tid för honom med tanke på alla uppsluppna fotografier. Han hade också en affär med kurskollegan Maja. Hon syns på utflykter till Bergafjärden då även kompisen Edvin Lehman var med. Senare var Maja också med på campingturer, där även Bertils kusin Klas figurerar. Klas jobbade på Viktors byggen som Bertil. Nu byggdes magasinen i Svartvik som ännu står kvar.

När Laila tjänstgjort ett halvår hos landsfiskalen åkte Ester med Adolf bort på ett längre jobb och Ester övertalade då Laila att i stället hushålla åt Viktor Edlund, Esters bror, medan de var borta. Laila gjorde så och kom att fortsätta med det fram till att hon gifte sig med Bertil 1942, alltså i sju år.

Viktor Edlund hade byggt ett hus i närheten av dagens korsning Svanvägen/ Industri­vägen, som sedan beboddes av byggnadsarbetaren Selmer Hegner. Denne var framgångsrik brottare under 30 - talet och kallades Norrlandsbjörnen.

Bertil och Laila hälsade på Ester och Adolf, som nu hyrde övervåningen i ett hus vid stranden av Ångermanälven i Klockestrand. Det gick en spång från landsvägen till övervåningen. Värdinnan, som bodde i bottenplanet, hade grisar som badade i älven.

Adolf hade också jobb i Borensberg, Östergötland under året, att döma av vykort.

Jonas Arvid Hägglund, en farbror till Viktor Hägglund, dog 1936 och begravdes vid Gideå kyrka, sörjd av hustrun Anna och barnen. På Selins Café‚ serverades begravnings­kaffe såsom vid Per Augusts begravning.

Även Alfas mor, Inga Kristina Schelin - Nilsson, dog detta år, 72 år gammal, den.19 mars av hjärnblödning. Av begravningsinstrumentet framgår att tre av barnen bodde i Njurunda: Alfa, Algot och Ingemar, medan Gunnar bodde på Essingen i Stockholm och var målare.

Viktor Hägglund hade stor fart på affärerna och köpte en ny Plymouth, den som kom att kallas Grålle, sannolikt en av de flottaste bilarna i Kvissleby vid den här tiden. Det passade bra att Bertil då tog körkort denna sommar. Bertil hade under året också tagit hermodskurser i geometrisk ritning och maskinritning.



1937


Det mullrade ute i Europa och världen var på väg in i ett nytt världskrig. Stalin ledde utrensningar i Sovjet och likviderade de högsta militära cheferna.

Burma skiljdes från Indien. Guernica ödelades efter tyska flyganfall. Golden Gate - bron öppnades för trafik.

Chamberlain blev ny regeringschef i Storbritannien efter Baldwin. En månad senare förklarade sig den Irländska fristaten självständig under namnet Eire.

Mao Tse-tung och Chiang Kai-shek slöt fred i september för att tillsammans bekämpa den japanska inkräktaren. Ändå intog japanerna Nanking i december och man erkände också Frankoregimen och lämnade Nationernas Förbund.

Salaligan avslöjades med fem mord på samvetet. Ledaren Sigvard Nilsson-Thurneman togs in på sinnessjukhus.

Råsunda fotbollsstadion invigdes och moderskapspenningen infördes. Inlandsbanan invigdes.


1937-38 byggdes ett blekeri i Svartvik och sulfitfabriken kompletterades för framställning av viskomassa. Jag tror att farfar och min far var med vid det här bygget.

När Laila var 19 år uppvaktade Bertil henne med ett påskägg och en medaljong. Detta var på något vis en bekräftelse på att de från nu definitivt var ett par. De hade haft sällskap lite löst i två år.

Under våren avslutade Bertil kursen på Ålsta Folkhögskola. Han hade läst svenska språket, historia, samhällskunskap, geografi, naturkunnighet, hälsolära, matematik, ritning, bokföring, sång och gymnastik.

Viktor köpte sommarstuga i Nyråviken, Armsjön, på en strandtomt, som flitigt kommer att figurera i släkthistorien resten av seklet.

Vid den här tiden kan Einar Hägglund ha gift sig med Doris Jacobsson i Salberg. Einar var 29 år och Doris 21 år. Bertil körde upp till Salberg med Grålle på den nu färdigbyggda vägen från Gideå.

Bertil tog också kompisen Henning Viklander med på en längre tur med flera stopp i Hälsingland, till Adolf i Falun, till kompisen Nils i Örebro och till släkten i Stockholm, där faster Therese och morbror Gunnar bodde.

Laila och Bertil verkade ha firat julaftonen hos Viktor Edlund i Nolby, som Laila hushållade åt. På bilder syns också Viktors syster Ester, hennes man Adolf Hägglund och Alfas bror Algot med hustru Mildred, hennes syster Elny med make och Mildreds son. Ester o Adolf och Algot och Mildred bodde också i Nolby.

Rickard Hägglund fyllde 50 år och Axel Andersson 60 år.