Resa i Västafrika 2 - 1

Stan Products                        © Stig Hägglund (2017)

 

 

Resa i Västafrika 2

 

5 november – 2 december 2017

Preludium



Det var nu den 13: e ensamresan efter pensionering­en. Det rullade liksom på trots att jag många gånger tvivlade på om jag orkade fortsätta då jag nu hade fyllt 70 år under sommaren. Inte minst för att det blev allt svårare att hitta nya områden att resa till - klart var att jag ville resa till länder där jag inte varit förut - med fler och fler problem.

 

Hade planerat Sydamerika den här gången men länderna härjades av sjukdomar, som skulle inne­bära tveksamheter när jag ville åka till andra länder och Cuba, som ingick i planen, var svårt att besöka från Florida, vilket var klart billigast att ha som utgångspunkt, även för Sydamerika.

 

Det fick bli Afrika igen. Jag reste gärna till Afrika, där jag haft fina resor de senaste åren och då fick det bli en fortsättning på Västafrika med utgångspunkt nu från Senegal. Till Dakar kunde jag få en tur och returbiljett med TAP för under 4200 kr.

 

Familjen hemma upphöjde inga glädjetjut över mitt val av Västafrika, men vana och kännedom om min resdrift gjorde de inga försök att hindra mig utan planeringen fortskred. 

 

Senegal liksom Gambia krävde inget visum, vilket dock andra länder jag tänkte försöka besöka gjorde: Guinea Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia och Mauretanien. Det gjorde att min budget ökade till totalt ca 16 000 kronor, varav flyg- och visumkostnader stod för hälften.                                                             

 

 

Dag 1

 

 

 

Söndag 5 november

 

 

Sundsvall – Stockholm

 

Vänligt avlämnad på busshållplatsen och till äventyret av hustrun och Anna och en ylande vovve. Det dimmiga höstvädret skulle bytas mot 30 graders värme och sol. Fanns lite oro för värmen, då jag kände av lite nästäppa och lätt fick ångest om jag upplevde andningsproblem.

 

Som vanligt hade jag böcker med mig, då det vanligaste var att jag satt ensam under kvällarna på ett hotellrum någon­stans. Numera idkade jag inte längre nattliv och ofta reste jag till ställen där andra lågbudgetresenärer var få. Utöver resguiden West Africa från Lonely Planet medförde jag Sten Bergmans I morgonstillhetens land från 1952 om en forskningsresa till Korea; Saul Bellows Mr Sammlers Planet från 1969 om en 70-årig polack i New York och Leif GW Perssons Kan man dö två gånger? Från 2016, som jag nyss fått av Katarina som Fars Dags - present i förskott. Om kriminalkommissarie Evert Bäckström och hans 10-årige Kalle Blomkvistkollega.

 

Till lunch hade jag några sushibitar och i Stockholm - Haninge blev det nog god mat och vin. Så blev det också: räkor, lax och vitt vin. Och resesnack. Louise var ju som mig restokig och hade under året varit i Lanzarote, Kalifornien, Miami, Island och vandrat på leden till Santiago de Compostela.

 

 Stig Hägglund