Stancamp Tour Intro
Stan Products © Stig Hägglund (2010)
Stancamp Tour
2010 -
Innehåll: Del 1a) 2010 – 1, 1b).
Inledning
Det var ett halvår kvar till starten på Stancamp Tour. Åtminstone var det planerat så. Att jag skulle cykla från Nordkap hela vägen till Gibraltar med min campingvagn Stancamp på släp.
Färden var ett sätt att testa och marknadsföra vagnen på ett sätt som kunde locka massmedia, cyklister och branschfolk längs vägen.
Vagnens kaross var av glasfiber och chassit av metall och skyddade därför packningen väl. På natten kunde man sätta ihop och sova på den och rigga tältet ovanpå och den kunde också fungera som kanot. Vagnen var flexibel och många kombinationer och användningsmöjligheter kunde tillkomma. Jag hade utvecklat den under flera år, men projektet hade stannat upp av brist på kapital och kontakter för att få ut den på marknaden.
Jag behövde få intresse för den av företagare och entreprenörer med resurser jag saknade. Flera hade visat intresse genom åren, t ex cykelföretag som Cycle Europe och Jaguarverken, men det hade fallit på att flera steg återstod i produktutvecklingen och de ville bara hantera en helt färdig produkt. Jag var också nära att presentera vagnen i tv-produktionen Draknästet, där innovatörer slogs om investerarpengar. Även där föll det på att produkten inte var riktigt färdigutvecklad.
Jag skrev ett sponsorbrev:
Erbjudande om medverkan i projekt Stancamp Tour
Innovationsföretaget Stan Products utvecklar en ny typ av friluftsvagnar, Stancamp, i första hand efter cykel, men också efter moped, MC, ATV, snöskoter. Det är en flexibel vagn, som utöver skyddade transporter, med tillbehör kan användas som campingmodul, kanot, barnkärra, takbox mm.
Undertecknad har utvecklat produkten, som är i ett skede då mer resurser behövs för vidareutveckling, produktion och marknadsföring.
För att väcka intresse för Stancamp och nå en större marknad har jag tänkt göra en spektakulär långtur med cykel och vagn och visa upp den för massmedia, potentiella kunder och branschfolk längs vägen.
Därför söker jag nu Er medverkan i Projekt Stancamp Tour, vilket innebär att jag tar vagnen Stancamp 3 efter cykel på en långtur från Nordkapp till Gibraltar, uppdelad på fem sommaretapper, med start kring 1 augusti, 2010.
Färdplanen medger uppehåll längs vägen på platser där större intresse visas eller där möten bokats upp. I planerna ligger att föra en blogg om färden och att berätta om färden också mellan etapperna i skriftlig och muntlig form.
För att klara detta projekt på bästa sätt hoppas jag på intresse och sponsring i litet eller stort från Ert företag. Det gäller allt ifrån kontanta medel till cykeln, vagnen och dess tillbehör. Det gäller kläder och friluftsutrustning, kommunikations- och övernattningsmöjligheter.
Som motprestation kan jag erbjuda fri reklam på den hemsida/blogg som upprättas och att nämnas i skriftligt material under de år som Stancamp Tour sträcker sig över. Ett projekt av den här omfattningen bör ge bra goodwill för Er verksamhet, samtidigt som det också ger Er möjlighet att testa produkter.
Med detta brev hoppas jag väcka Ert intresse för projektet och är beredd att tillfoga mer information enligt önskemål. Som referens kan jag nämna att Stancamp fanns med bland de 20 % intressantaste innovationerna inför tv – programmet Draknästet under 2008, men kom inte med i sändning, då projektet inte var färdigutvecklat. Stancamp har också rönt uppmärksamhet lokalt i Västernorrland.
Stig Hägglund, Stan Products
Men jag hade ännu inte skickat iväg det där brevet.
Sedan juli 2008 var jag i förtida pension, som det hette när man gick före 65 år. Jag fyllde då 61 år och främsta skälet till att jag pensionerade mig då var att jag blev arbetslös och hade gått ur a-kassan och skulle få ännu mindre i månaden som arbetslös än som pensionerad och något nytt jobb fanns det knappast någon möjlighet till. Men det fanns också andra skäl till beslutet. Dels hade jag bildat ett bolag kring min cykelvagn Stancamp, även om projektet legat nere ett par år – nu kunde det aktiveras – och dels ville jag skriva; både fiktion och om mitt liv.
Min hustru Katarina hade i alla fall en stadig inkomst som läkarsekreterare och hon lät mig överta barnbidragen som dittills förts på henne för att hjälpa upp min skrala ekonomi, pensionen gav cirka 5 000 kr netto. Katarina var vid årsskiftet 45 år, yngsta dottern Anna var 11 år och den äldre, Viktoria, var 15 år. Marsvinen Kim och Esme var 5 år. Vi bodde i 40-talshus i Nolby i södra Sundsvall. Jag hade också en vuxen dotter, Helena, som var 38 år, liksom hennes make Seb. De hade barnen Fi, 7 år, och Fe 4 år och de var tandläkare i Mora sedan ett halvår. Dessförinnan hade de bott i England 3½ år.
Katarinas far var 74 år och pensionerad liksom hennes mor, 68 år. De bodde i Pettersvik i östra Sundsvall. Katarinas bror Erik var 40 år och bodde med sin fru Elvira, 33 år och barnen A, 4 år och S, 1 år i radhus i Linköping. Han var lärare och hon sjuksköterska.
Stig Hägglund